Enerjisa Üretim olarak kapsayıcı kurumsal sosyal sorumluluk anlayışımızla vetoplumsal yaşamda eşitsizlikleri azaltmak amacıyla destekleyici eğitim programları düzenliyoruz. Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde de ele alınan toplumsal cinsiyet eşitsizliği, bu doğrultuda odaklandığımız konular arasındadır. Ülkemizin yeni mezun genç kadınları için hayata geçirdiğimiz Womentum Projesi de işte bunun somut örneklerinden biri!

2023 verilerine göre Türkiye’deki genç kadın işsizlik oranının, genç erkek işsizlik oranına göre yüzde 13,7 daha fazla olduğunu biliyor muydunuz? Kadın öğrencilerin eğitimleri süresince ve mezuniyetleri sonrasında karşılaştıkları dezavantajlar ne yazık ki bu tablonun her yıl benzer rakamlarla tekrarlanmasına yol açıyor. Kadın istihdamında fırsat eşitsizliğini tersine çevirmek sadece bireysel çaba gerektiren bir mesele değil, tüm kurum ve kuruluşların sorumluluğundadır.

Enerjisa Üretim olarak ilk kez 2022 yılında düzenlediğimiz Womentum eğitim programı ile, kadın öğrencilere kariyerlerine daha donanımlı başlayabilmeleri için temel alanlarda gereksinim duydukları eğitimleri vereceğiz. Ve hak ettikleri kariyer fırsatlarını elde edinceye dek bize düşen sorumluluğu da kararlılıkla yerine getirmeye devam edeceğiz.

Hareket, güç, yön ve hız anlamlarını taşıyan “momentum” kelimesinden yola çıkarak Womentum adını verdiğimiz eğitim projesi, temelinde de bu ilham verici kavramla aynı anlamları barındırıyor. İçindeki gücü doğru yöne odaklayarak harekete geçmek ve bu hareketi profesyonel anlamda destek alarak sürdürmek isteyen kadın öğrenciler için biz hep varız, var olacağız!

1. Womentum Nedir?

Womentum, kadın öğrencilerin kariyerlerine gerekli yetkinlikleri kazanmış halde başlamasını sağlamak için geliştirdiğimiz bir eğitim projesidir. İmeceLab yürütücülüğünde Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi akademik destekleriyle gerçekleştirilen bu programa Türkiye’nin tüm illerinden kadın öğrenciler katılabiliyor. Program için başvurular ise iş dünyasıyla gençleri bir araya getirme hedefiyle kurulan Youthall platformu ve Enerjisa Üretim sosyal medya platformları üzerinden alınıyor

Womentum programı sadece genç kadınlara çeşitli yönlerden destek sunmakla kalmıyor, orta ve uzun vadede ülkemizin kalkınma hedeflerine ulaşmasına da katkıda bulunuyor.

Sosyal sorunları temele alarak geliştirdiğimiz bu projede, kadın öğrencilere yöneltilen ilk soru “Kariyerine güçlü bir adımla başlamak ister misin?” oluyor. Güçlü ruhlardan yükselen “Evet!” cevabıyla cevap veren kadın öğrenciler, eğitim süresi boyunca farklı alanlarda bilgi sahibi oluyor. Böylece temelden bilinmesi gereken ve geleceğe çevrilen yönde artı değer kazandıracak konular kadın öğrencilere aktarılıyor. Womentum programı, üniversiteden yeni mezun olan kadınların istihdamını kolaylaştırırken Türkiye’de de bu alanda pozitif değer yaratmayı amaçlıyor.

Türkiye’nin mevcut su kaynaklarının durumu ve nüfus artışı gibi faktörler göz önünde bulundurulduğunda öncelikle sulama olmak üzere tüm alanlarda yeni yöntemler aranması gerektiği gözler önüne seriliyor. Su kaynaklarının kalitesinin korunması ise ayrıca önemli bir husus olarak karşımıza çıkıyor.

2. Womentum Programında Hangi Konular Ele Alınıyor?

  • Kişisel Gelişim
  • Sürdürülebilirlik
  • Kariyer Süreci
  • Enerji Sektörüne Giriş
  • Finans 101
  • Dijital 101
  • İlham Veren Buluşmalar

Womentum programı, öğrencilerin iş hayatında ihtiyaç duyabilecekleri önemli konu başlıklarına ve çağın gereksinimlerine odaklanıyor.Bu eğitimde yedi önemli başlık altında toplam 25 farklı konuya değiniliyor. Bu konular iş hayatının olmazsa olmazları arasında yer alan iletişim ve beden dilinden sürdürülebilirlik yönetimine ve hatta liderliğe kadar uzanıyor.

Enerji arz ve talebi ile ilgili temel konuların öğreniminden mülakat süreçlerine kadar pek çok alanda bilgi sunulan bu projede, finans eğitimi ve dijital yetkinlikler de merceğe alınıyor. İlham Veren Buluşmalar adı altında, alanlarında yetkin katılımcıların değerli paylaşımları kadın öğrencilere ilham oluyor. “İş Hayatında Kadın Olmak” başlığıyla ise gelecekte karşılaşılması muhtemel olaylar, kadın öğrencilere farklı ve ufuk açıcı pencerelerden aktarılıyor.

3. Womentum Programına İlk Yılında Yoğun İlgi



Womentum Eğitim Programı’na Ait 2022 Rakamları
Programa başvuru yapılan şehir sayısı58 Toplam başvuru sayısı 1204 Programa katılan şehir sayısı53 Programa katılan kişi sayısı854 Programa katılan lisans öğrencisi sayısı828 Programa katılan meslek yüksekokulu öğr. sayısı26 Programa katılan kişilerin yaş ortalaması22,5 Program sonucunda katılım belgesi alan kişi sayısı825


İlki 2022 yılında 500 Kadın Öğrenciye Eğitim Programı adıyla gerçekleştirilen Womentum programına toplam 58 şehirden bini aşkın başvuru geldi. Başvuru koşullarının incelenmesinin ardından programa 53 şehirden 828’i lisans, 26’sı meslek yüksekokulu öğrencisi olmak üzere toplamda 854 kişi katıldı. Yaş ortalamasının 22,5 olduğu ilk Womentum’a en yoğun ilgi mühendislik, hukuk, mimarlık, iktisadi ve idari bilimler ile fen bilimleri fakültelerinden gösterildi.

Program sonucunda tüm eğitimlere yüzde 70 ve daha fazla oranda katılım gösteren 825 kadın öğrenci Enerjisa Üretim İnsan ve Kültür ekibi tarafından mülakata davet edildi ve mülakatın sonucunda katılım belgesi almaya hak kazandı.

4. Womentum Etkisi 2023’te de Katlanarak Devam Ediyor!

Bu sene 1 Nisan ve 29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşeceği duyurulan Womentum programına 74 ilden 3 bin 500’ü aşkın başvuru yapıldı. Başvuru aşamasının tamamlanmasının ardından toplamda 68 ilden 2 bin 30 kadın öğrenci programa dahil edildi. Programa dahil olan öğrenciler arasında deprem bölgesinden de onlarca kadın öğrenci yer aldı. İki aylık program sonucunda 815 kadın öğrenci programı başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazandı.

5. Womentum 2023 Dönemi Katılımcıları Merkez Ofisimizde Misafir Oldu!

Dönem boyunca derslerin %70’ine katılım sağlayarak programdan başarıyla mezun olmayı başaran 815 kadın öğrenciden seçilen 25 katılımcı Enerjisa Üretim Merkez Ofis’ini ziyaret ederek İnsan ve Kültür ekibimizle fiziksel mülakat simülasyonu deneyimi yaşadı. Gün boyu süren etkinlikte katılımcılar Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Gürkale ile de bir araya gelerek deneyimlerini paylaşma imkanı buldular.

6. Womentum Programı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Womentum Eğitim Programı’na katılmayı düşünüyorsanız, başvuru koşullarının size uygunluğunu değerlendirmek ve program hakkında bilgi almak amacıyla aşağıda sıralanan sık sorulan sorulara göz atabilirsiniz:

6.1. Womentum Programına Kimler Başvurabilir?

Womentum Eğitim Programı’na;

  • Meslek yükseokullarında son sınıfta okuyan kadın öğrenciler ve
  • Üniversitelerin üçüncü-dördüncü sınıflarında okuyan kadın öğrenciler katılım sağlayabiliyor.

6.2. Womentum Programı Online mı Yürütülür?

Evet, Womentum Eğitim Programı tüm aşamalarıyla online olarak yürütülüyor.

6.3. Womentum Programına Hangi Şehirlerden Başvuru Yapılabilir?

Womentum Programı çevrim içi platformlar üzerinden yürütüldüğü için eğitime Türkiye’nin tüm şehirlerinden başvuru yapılabiliyor.

6.4. Womentum Programına Hangi Şehirlerden Başvuru Yapılabilir?

Enerjisa Üretim’in Womentum programına başvuru tarihi ve detayları womentum.com.tr sitesinden takip edilebiliyor. Başvurular ise youthall.com/tr üzerinden gerçekleştiriliyor.

6.5. Womentum Programı Ne Kadar Sürer?

Womentum programı toplam sekiz hafta sürüyor.

6.6. Womentum Programında Eğitim ve Etkinlikler Ne Zaman Gerçekleşir?

Womentum programında eğitim ve etkinlikler hafta içi akşam saatlerinde ve/veya hafta sonları gerçekleştiriliyor.

6.7. Womentum Programında Hangi Eğitim ve Etkinlikler Yapılır?

Womentum Eğitim Programı’nda öğrencilerin aktif katılımını gerektiren aşağıdaki eğitim ve etkinlikler gerçekleştiriliyor.

6.8. Womentum Programında Hangi Eğitim ve Etkinlikler Yapılır?

Womentum programında tüm iletişim Slack adlı iç iletişim uygulaması üzerinden yürütülürken, eğitim ve etkinlikler ise Zoom adlı video konferans platformu üzerinden gerçekleştiriliyor. Çeşitli nedenler doğrultusunda program boyunca benzer amaçtaki farklı uygulamaların tercih edilme durumu da olabiliyor.

7. Womentum Programına Katılan Kadın Öğrencilerin Görüşleri

“Programın içeriğinin zenginliği en büyük “iyi ki”lerimdendi. Kadın öğrencileri daha da donanımlı hale getirmek için bir destek niteliğinde olan bu programın değeri benim için paha biçilemez. Hem kariyer anlamında hem enerji sektörü anlamında hem de kişisel gelişim anlamında eğitimlerin bulunması bizler için çok motive ediciydi. Her eğitimde kendimde tamamlanacak veya kendime ekleyebileceğim bir parça buldum ve “iyi ki” dememek imkansızdı. İyi ki Enerjisa Üretim eğitim programı vardı, emeğinize sağlık.” – Zeynep, Kocaeli

“Yaklaşık iki hafta sonra mezun oluyorum ve bu eğitime başlamadan önce önümü asla göremiyordum. Birçok konudan çekinip nasıl olacak diye düşünüyordum. Ama şu an, özellikle kariyerimde ilerleyeceğim yol konusunda eğitimin katkılarını üzerimde fazlasıyla hissediyorum. Bunun için sonsuz teşekkürler Enerjisa Üretim ve İmece ekibi.” – Elçin, Aydın

Yaşama saygı duyarak enerjimizi daha güzel bir gelecek için kullanma misyonumuzla, hayatın her alanına güçlü tohumlar ekme gayretindeyiz! Kadın öğrencilerin kariyer yolculuklarına değer katmak amacıyla hayata geçirdiğimiz Womentum Eğitim Programı, önümüzdeki yıllarda da başvuruları almaya ve kadınların istihdamına katkı sunmaya devam edecek. Takipte kalın!

Blog | Enerjisa Üretim
Önceki Yazı
Sürdürülebilir Tedarikçi Yönetimi Nedir? Neden Önemlidir?
Blog | Enerjisa Üretim
Sonraki Yazı
Enerjisa Üretim'den Meslek Yüksekokulu Atılımı