Emisyon Yönetim Süreçleri

Sera Gazı İzleme Planı, Bakanlık tarafından oluşturulmuş olan web tabanlı sistem aracılığı ile doldurularak Bakanlık onayına sunulur. Sera Gazı İzleme planının hazırlanmasında aşağıdaki raporlar ve veriler göz önünde bulundurulur ve emisyon kaynağı, kaynak akışı, faaliyet verisinin yer aldığı İzleme Sınırları Tablosu Formu oluşturulur.

  • Kapasite raporu
  • Onaylı ÇED raporu
  • Emisyon raporu
  • Yakıt tüketim verileri

Santrallere ait kaynak akış diyagramları Sera Gazı İzleme Planı’nın ekinde sunulur. İzleme planları tesis kategorisinde değişiklikler olması, yeni kaynak akışının eklenmesi gibi benzer durumların olması halinde güncellenir.

Enerjisa Üretim, her bir kaynak akışını aşağıdaki kategorilere göre sınıflandırır.

  • Küçük Kaynak Akışı
  • Önemsiz Kaynak Akışı
  • Büyük Kaynak Akışı

İşletme, bu sınıflandırmayı her bir kaynak akışını, transfer edilen CO2’i dahil ederek, hesaplama temelli yöntemler ile hesaplanan bütün kaynak akışlarının neden olduğu fosil CO2 ve CO2(eşd) emisyonlarının ve ölçüm temelli yöntemler ile izlenen bütün emisyon kaynaklarından çıkan emisyonların mutlak değerlerinin toplamı ile karşılaştırarak yapar.

Termik Santrallerinde kullanılan doğalgaz, “ticari ortak” tarafından sağlanmaktadır. Bandırma-I, Bandırma-II ve Kentsa Doğalgaz Santrallerinde ana yakıt doğalgazdır. Sera gazı izleme planlarının hazırlanması ve sera gazı emisyonlarının raporlanması işinde kullanılan doğalgaz verileri ticari ortak tarafından türbin sayacı aracılığıyla ölçülür. Sayaç ölçüm değerleri ticari ortak tarafından faturaya yansıtılır. Sayaçlardan online olarak aktarılan doğalgaz verileri kayıt altına alınmaktadır, bu değerler ticari ortak ve doğalgaz santralleri tarafından anlık olarak görülebilmektedir.

Tufanbeyli Termik Santrali’nde kullanılan linyit ve kireçtaşı “ticari ortak” tarafından sağlanmaktadır. Tufanbeyli Termik Santrali’nin ana yakıtı linyittir.

Tufanbeyli Termik Santrali’nde start yakıtı olarak ilk ateşleme için kazanlarda motorin ve ikincil olarak fuel oil kullanılmaktadır. Motorin ayrıca yardımcı kazanda, acil durum dizel motoru ve dizel yangın jeneratörünün çalıştırılmasında da kullanılmaktadır.

ENERJİSA Termik Santrallerine ait bir önceki yılın sera gazı emisyonları; ENERJİSA Çevre ve İklim Değişikliği Mentoru/Çözüm Ortakları tarafından, her yıl 30 Nisan tarihine kadar Bakanlık tarafından belirlenen Sera Gazı Emisyon Raporu formatına uygun olarak, doğrulanma sürecinden sonra Bakanlık’ın onayına sunulur.

Atık Yönetim Süreçleri

Açığa çıkan tüm atıkların kaynağı ile ortaya çıkış nedenleri belirlenir ve miktarları izlenir.

Atık üretimini kaynağında en aza indirmek için ilgili prosesler tasarım aşamasından başlayarak gözden geçirilir ve gerekli önlemler alınır.

Atıkların miktarını, hacmini ve/ya tehlike seviyesini azaltmak için; proses değişiklikleri, atık hatlarının ayrılması ve atıklar için yeniden kullanım, geri kazanım olanakları araştırılır.

Atık Yönetim Stratejisi;

  • Atık oluşumunu önle,
  • Atık oluşumunu azalt,
  • Ürün ve malzemelerin yeniden kullanımını değerlendir.

Tehlikesiz Atık Yönetimi

Tehlikesiz atıklar, atıkların geri kazanımına/bertarafına kadar; meydana gelebilecek her türlü kirliliğin önlenmesi için, zemin geçirimsizliğinin sağlanması gibi gerekli tedbirler alınarak bir yılı geçmemek üzere geçici olarak depolanabilir.

Atıklar, atık toplama alanlarının ilgili bölümlerinde, atık türüne göre asılmış tabelalara uygun ve düzenli bir şekilde bırakılmalıdır.

Tehlikeli Atık Yönetimi

Tehlikeli atıkların geçici depolama alanına taşınımlarında sızıntı ve dökülmelere karşı gerekli önlemler (emici bez, ikincil kap vb.) alınır.

Santrallerde oluşan tehlikeli atıklar, atık toplama alanında “TEHLİKELİ ATIK” levhalı depolama bölümüne düzenli biçimde yerleştirilir.

Tehlikeli atık depolama sahasında, birbiriyle etkileşime girebilecek atıklar değerlendirilip, herhangi bir çevresel risk oluşturmayacak şekilde bir yerleşim planı uygulanır. Atıkların, depolama sahasında, görüntü kirliliğine sebep olmayacak şekilde ilgili yerlerine düzenli olarak yerleştirilmesi gerekir.

Tehlikeli atık depolama sahası zemininin geçirimsizliği sağlanmış ve sızıntıların alıcı ortamlara ulaşımı engellenmiş olmalıdır. Tehlikeli atık depolama alanının üzeri yağış almayacak şekilde kapalı olmalı ve kapısının kilitli olması gerekir.

Tehlikeli atık depolama sahasında atıklardan oluşabilecek döküntülerin toplanması için kanal veya tavalar kullanılmalıdır. Kanallardan gelen sular sızdırmaz havuzlarda toplanır. Havuzlarda veya tavalarda toplanan sızıntı ve döküntüler tehlikeli atık olarak bertaraf edilir.

Tehlikeli atıklar, geçici depolama alanında, depolanan atık miktarı ayda 1000 kg’ı geçmemek kaydıyla, gerekli önlemler alınarak, en fazla 180 gün geçici olarak depolanabilir.

Yalnız akümülatörler en fazla 90 gün geçici olarak depolanabilir.

İşletmede oluşan tehlikeli atık miktarının ayda 1000 kg ve üzerinde olması durumunda atıklar geçici atık alanında bekletilmeden lisanslı atık firmalarına verilir. Sonrasında konu ile ilgili bağlı bulunulan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği’ ne yazılı bilgilendirme yapılır.

Atık miktarı 1000 kg veya üzeri olması durumunda tehlikeli atıkların işletmede bekletilmesi söz konusu ise bağlı bulunulan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği’nden Geçici Atık Depolama İzni alınacaktır.

Yangın ihtimaline karşı yeterli sayıda yangın tüpünün atık sahasında, ilgili yerinde hazır vaziyette bulundurulması gereklidir.

Erozyon ve Sediment Yönetimi

Sediment; akarsularda suyun hidrodinamik etkisi ile harekete başlayan, belli bir süre yatak tabanı üzerinde sürüklenerek, sıçrayarak (yatak yükü) veya su içerisinde yüzerek (asılı, süspanse) hareketine devam eden, suyun hızının azaldığı yerde belli bir zaman sonra çökelen katı maddelerdir. Tüm dünyadaki rezervuarlarda biriken sürüntü malzemeleri depolama kapasite kaybına yol açmaktadır. Bu kapasite kaybının yaşanmaması için sedimentin birikmesi önlenmeli veya biriken sedimentin mansaba taşınması gerekmektedir.

Sediment önleme veya taşınması ile ilgili olarak 3 farklı yaklaşım uygulanmaktadır. Bunlar;

  • Sedimentin Rezervuara Gelişinin Önlenmesi; havza alanını yeşillendirme, Tersip Bentleri
  • Sedimentin Yönlendirilmesi; by-pass tüneli/kanalı
  • Sedimentin Kaldırılması; Dipsavak ile yıkama, serbest yüzeyli akım ile yıkama, taşıyarak kaldırma, Dip taraması ve Pompaj ile sedimentin taşınması

Sediment yönetimi ile ilgili tüm detaylar için bir yönetim talimat formu yayınlanmıştır ve çalışmalar bu talimatla yürütülmekte ve takip edilmektedir.