Biyolojik Çeşitliliğe ve Doğal Çevre’ye Olan Etkimizi Nasıl Yönetiyoruz?
Biyolojik çeşitliliğin ve doğal çevre hayatının korunması için aşağıdaki çalışmaları, izlemeleri ve takipleri gerçekleştiriyoruz.
Santral bölgelerinde doğal yaşamın korunması amacıyla düzenli olarak, izleme ve ölçüm çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Seyhan, Ceyhan ve Kuzey Havza santrallerinde ve Tufanbeyli santralinde ise balık türlerinin üreme, göç ve beslenme durumlarının değerlendirilmesi amacıyla akademisyenler tarafından ilgili sahalarda mevsimsel olarak Balık İzleme çalışmaları gerçekleştirilmektedir.
Rüzgar santrallerinde bölgeye özel değerlendirmeler yapılmakta ve bu doğrultuda kuş ve yarasa izlemesi gerçekleştirilmektedir. Rüzgar santrallerinde talep, ihtiyaç ve şikayetler doğrultusunda çevresel gürültü ölçümleri gerçekleştiriyoruz.
Arkun ve Yamanlı II Barajları Yaban Hayatı Projesi kapsamında bölgede yaban hayatına yönelik özel çalışmalar gerçekleştirmekteyiz. Tüm bu çalışmaları, Doğa Koruma ve Milli Parklar ile iş birliği içerisinde yürütülmektedir.
Bandırma Enerji Üssü'nde deniz ekolojisi çalışmaları uzman akademisyenler tarafından düzenli olarak yapılıyor. Tüm santrallerimizde yüzey suyunu ve Bandırma I doğalgaz santralinde deniz suyunu düzenli olarak izliyor ve ekolojik dengenin korunmasını sağlayan kalite parametrelerini kontrol ediyoruz.
Faaliyet gösterdiğimiz bölgelerde mevcut durum tespiti için flora-fauna uzmanları ile Ekolojik Değerlendirme Raporları hazırlıyoruz. Endemik türleri korumak adına Enerjisa Üretim olarak santral bölgelerinde yer alan özel türlerin yaşam alanlarını koruyor ve toplumun bu konuda bilinçlenmesini sağlıyoruz.
Santrallerimizin çevresindeki biyoçeşitliliği korumak, artırmak ve iklim değişikliğini azaltmak amacıyla 2020 yılında fidan dikme projesi başlattık. Bu projenin en önemli unsurlarından bir tanesi de gönüllülük esasıydı. Ülkenin dört bir yanındaki ekip arkadaşlarımız bu hedefimizi gerçekleştirmek için kolları sıvadı. 2025 yılına kadar hedeflediğimiz ‘Her Fidan Bir Umut’ projesinde 1 milyon fidanı 2024 yılında toprakla buluşturduk. Böylece 997 futbol sahası kadar alanı ormana dönüştürdük.
Yukarıda bahsi geçen projelerimiz ve biyoçeşitlilikle ilişkili yönetişim faaliyetlerimizi biyoçeşitlilik deklarasyonumuza bağlı kalarak ve biyoçeşitlilik yönetişim belgesi çerçevesinde takip ediyor ve yürütüyoruz.