Bu Yapımın Başrolünde Doğanın Görünmez Gücü Rüzgâr Var! Karşınızda, Rüzgârın Kanatları!

Yenilenebilir Ve Sürdürülebilir Enerji

Rüzgâr gücünün ardındaki doğal süreç ve insanlığa sunduğu olanaklar, Enerjisa Üretim ve Habitat TV iş birliğiyle üç bölümlük bir belgesel serisi olarak ekranlara taşınıyor. Enerjisa Üretim’in toplumdaki enerji okuryazarlığını artırma hedefiyle projelendirdiği “Rüzgârın Kanatları” adlı belgesel, 2023’ün ilk çeyreğinde son bölümüyle izleyicilerinin karşısına çıkacak.

Enerjisa Üretim olarak Türkiye’de enerji okuryazarlığını artırmak ve toplumu Rüzgâr Enerjisi Santralleri (RES) hakkında bilgilendirmek amacıyla yeni bir projeye imza attık. Türkiye’nin lider özel sektör elektrik üretim şirketi olarak tüm yatırımlarımızı yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına yöneltirken, toplumda yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilginin artırılması amacıyla birçok çalışma yürütüyoruz. Yürüttüğümüz sosyal çalışmalara bu kez üç bölümlük bir belgesel projesini de dahil ederek, rüzgâr türbini kurulum ve işletme süreçleri üzerine detaylı bilgi ve tecrübelerin paylaşıldığı Rüzgârın Kanatları adlı yapımı, ünlü belgesel yapımcısı Coşkun Aral’ın liderliğinde, Türkiye’nin doğal yaşam ve kültür kanalı Habitat TV iş birliğiyle hazırladık.

İlk Gösterim için Anlamlı Bir Tarih Seçildi

RES Kontrolü

Rüzgârın Kanatları belgesel serisinin birinci bölümü, Habitat TV üzerinden ilk kez 15 Haziran 2022 Dünya Rüzgâr Günü’nde izleyicileriyle buluştu. İlk bölüm, Türk Telekom Tivibu Platformu ve Youtube üzerinden “yaşam kanalı” mottosuyla yayın yapan Habitat TV’nin beraberinde Enerjisa Üretim’in sosyal medya hesaplarında da paylaşıldı.

İlk bölüm, rüzgâr enerjisinin tarihteki kullanımı ve türbin modellerinin gelişimine ilişkin ayrıntılı bir bilgi akışı ile başlıyor. Bunlara ek olarak belgeselin ilk yarısındaki ana konuları Türkiye’de rüzgar enerjisi alanındaki gelişmeler ve Enerjisa Üretim’in RES çalışmaları oluşturuyor. İlk bölümün ikinci yarısında ise çeşitli akademisyenlerin ve Enerjisa Üretim bünyesindeki tecrübeli çalışanların rüzgâr enerjisi ile ilgili demeçlerine yer veriliyor.

Yılın Son Ayında İkinci Bölüm de Yayınlandı

Yılın Son Ayında İkinci Bölüm de Yayınlandı

Rüzgârın Kanatları belgeselinde ikinci bölümün ilk gösterimi, birincisinden yaklaşık altı ay sonra, 2 Aralık 2022 tarihinde yine Habitat TV ve Enerjisa Üretim'in sosyal medya hesaplarında yapıldı. Saha çekimleri ilk iki bölümle eş zamanlı olarak geçen yıl tamamlanmış olmakla birlikte, belgeselin üçüncü bölümünün kurgu çalışmaları hala devam ediyor. Her iki paydaşın da öncelikli takviminde olan bu son bölümün 2023 yılının ilk çeyreğinde yayına alınması planlanıyor.

Belgeselde adı geçen “kanat” kelimesi, yalnızca rüzgâr türbinlerinde yer alan büyük kanatları değil; doğanın en büyük itici güçlerinden biri olan rüzgârın çağımızda üstlendiği rolü de ifade ediyor. Türkiye’nin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücü içerisinde en büyük payın RES’lere ait olması, bu noktada güçlü bir delil niteliği taşıyor. Rüzgar enerjisi ve kullanımına yönelik toplum nezdindeki okuryazarlığın artırılması da tam olarak bu noktada önem arz ediyor.

Belgesel Fikrinden Projeye…

Yenilenebilir Enerji

Enerjisa Üretim tarafından çeşitli alanlarda yapılan yenilenebilir enerji yatırımlarının yanı sıra, enerji konusunda toplumu aydınlatmak amacıyla halihazırda farklı projeler de gerçekleştiriliyor. Rüzgârın Kanatları adlı belgesel serisinin fikri zemini de bu doğrultuda uzun yıllara dayanıyor. 2021 yılında kurumun gerçekleştirdiği bir etkinliğe ünlü belgeselci Coşkun Aral’ın da katılması, dolaylı bir bağlamda olsa dahi, fikrin hayata geçirilmesi yolundaki ilk somut gelişme olarak gösteriliyor.

Etkinlik sonundaki bir sohbet esnasında Aral’a belgesel fikrinden bahsedilmesi, bu kapsamlı prodüksiyona yönelik yapılan iş birliği için başlangıç niteliği taşıyor. Habitat TV’nin kurucu kadrosunda Aral ile birlikte bulunan değerli isimlerden Yönetmen Murat Toy -kanalın yayın düsturuyla benzer bir gayeyi paylaşmasından dolayı- Aral’ın o dönemde bu fikirle fazlasıyla ilgilendiğini, böylelikle çalışmalara hemen başlandığını belirtiyor.

Heyecan Dolu Bir Başlangıç

RES Belgesel Çekimleri

Enerjisa Üretim Rüzgar Santralleri Yatırımları Ekibi Coşkun Aral’la birlikte belgesel çekimleri için yol haritasını oluşturduktan sonra, sözleşme süreçleri de hızlıca tamamlandı. Sürece eş zamanlı olarak kendisinin de dahil olduğunu belirten M. Toy, böylece belsegel projesinin genel yayın yönetmeni (Coşkun Aral) ve yönetmen koltuğundaki (Murat Toy) isimlerin ilk etapta doğrudan belirlendiğini ifade ediyor. Toy, sürecin devamını şu sözlerle aktarıyor:

“Coşkun Bey’le belgeselin çekim süreçleri için hemen planlamaya koyulduk. Öncesinde ekibimizi oluşturduk. Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan rüzgârın gücünü en iyi şekilde aktarabilmek adına ekip olarak projeye heyecanlı bir başlangıç yaptığımızı söyleyebilirim. Öyle ki her bir çalışma arkadaşımız hem doğal alanlarda çekim yapma konusunda tecrübe sahibi hem de meslekleri ve ilgi alanları gereği doğal kaynaklar üzerinde araştırmalar yapmaya tutkulu kişilerdi. Bu sayede tüm süreç son derece organize ve keyifli bir şekilde ilerledi.”

Kameraların İki Yüzünde de “Tecrübe” Konuştu

Kamera

Belgeselde kullanılacak bilgiler, okunacak dış ses metinleri ve söyleşi yapılacak kişiler Habitat TV ekiplerince planlanmakla birlikte, Enerjisa Üretim tarafının geri bildirim ve onaylarıyla şekillendi. Türkiye’de rüzgar enerjisi ve RES’lere yönelik bilgi birikimiyle öne çıkan birbirinden değerli akademisyenlerle iletişime geçildi. İlk bölümün metin yazarlığını ünlü gezi yazarı ve Coşkun Aral’ın eşi Müge Aral üstlendi. Belgeselde kullanılacak tüm veri ve görseller için gerek bilimsel incelemeler gerekse de kullanıcı deneyimi bakımından titiz çalışmalar yürütüldü.

Belgesel için akademisyenlerin yanı sıra farklı alanlarda uzman Enerjisa Üretim çalışanlarıyla da söyleşi yapıldı. Murat Toy, konuşmacıların bilgilerini metne bağlı kalmadan, doğal bir akışla paylaşabilme yetkinliğinin kendilerine büyük bir kolaylık sağladığını paylaşıyor. Projede hem dışarıdan hem de kurum içinden kişilerin alanlarında profesyonel olmaları sayesinde çekim süreçlerinin her anlamda olumlu etkilendiğini belirtiyor.

Bir Yıl Süren Şehir Ziyaretleri ve Saha Çekimleri

RES Kurulumu & Rüzgârın Kanatları Çekimleri

2021’de planlama süreçleri tamamlanan belgesel projesi, aşamalı olarak yürütülen çekim ve montaj çalışmalarıyla 2022 yılı boyunca devam etti. Coşkun Aral ve Murat Toy belgeselin tüm yapım süreçlerinde gerek saha gerekse de masa başında aktif olarak rol alan iki isim oldu. Çekimlere ilk olarak Balıkesir RES’te başlandı, aşağıdaki liste sırasıyla devam etti. Rüzgârın Kanatları çekimlerinin yapıldığı bölgeler;

  • Balıkesir RES
  • Erciyes RES inşaatı,
  • Enerjisa Üretim Ataşehir Merkez Ofisi,
  • Bozcaada Rüzgâr Türbinleri,
  • Türkiye’nin ilk rüzgâr santrali (İzmir)
  • Ankara’da proje için akademik destek alınan ODTÜ RÜZGEM

Saha çekimleri toplamda altı farklı şehirde gerçekleştirilmiş olup tüm yıla yayılmak üzere yaklaşık 30 günde tamamlandı. Belgeselde ayrıca Adana/Osmaniye, Bodrum-Muğla, Almanya-Freiburg ve Hollanda olmak üzere dört farklı coğrafyadan Habitat TV’ye ait görüntüler de kullanıldı. Yapım süreci boyunca çekirdek kadroda Habitat TV’den toplamda yaklaşık 10 kişinin görev aldığını paylaşan Murat Toy, Coşkun Aral’la birlikte ilk çekimlerden itibaren bilfiil saha ekibiyle birlikte çalıştıklarını belirtiyor.

Sürecin Özeti: Deneyim, Sağduyu ve Çözüm Odaklılık

Temiz Enerji

Murat Toy, süreç hakkındaki değerlendirmesinde çekimler esnasında soğuk ve rüzgârlı hava şartları dışında hiçbir zorluk yaşanmadığını; ekiplerin karşılıklı olarak sağduyulu yaklaşımları ve iş birlikçi çözümleri sayesinde tüm adımların sorunsuz bir şekilde tamamlandığını ifade ediyor. Bilhassa Enerjisa Üretim ekiplerinin iş sağlığı ve güvenliği noktasındaki titiz tutumlarının kendileri için ayrı bir değer ve güven hissi sağladığına dikkat çekiyor.

Şantiye alanları konusunda kendi ekibinin de deneyimli olduğuna ve gerektiğinde projelere özel yeni eğitimler aldığına dikkat çeken Murat Toy, bu noktada sahaya uygun bir prodüksiyon ekibiyle çalışmanın önemini ayrıca vurguluyor. Bununla birlikte, mekânların çeşitliliği ve zaman farklılıklarından dolayı çekim süreçlerinde farklı bir prodüksiyon ekibinden de destek alındığını ifade ediyor. Bilhassa Erciyes RES inşaatındaki görüntülerin, ek destek alınan prodüksiyon ekibi tarafından çekildiğini belirtiyor.

Konu Enerjiyse, İşin Sırrı da Sinerji!

RES & Gün Batımı & Rüzgârın Kanatları Belgeseli

Belgeselin ilk iki bölümü, çekimler süresince elde edilen çeşitli görüntülerin kapsamlı bir derlemesinden oluşuyor. Murat Toy, çekimlerin montajlanma ve yayına hazır hale gelme sürecinin bölüm başına ortalama 10 günlük yoğun bir masabaşı çalışma gerektirdiğini belirtiyor. Enerjisa Üretim ekiplerinin değerlendirme ve geri bildirimleriyle birlikte kurguların tamamlanmasının bölüm başına toplamda 20-22 iş gününü bulduğunu paylaşıyor.

Her sahnesi büyük bir özveri ve keyifle hazırlanan Rüzgârın Kanatları belgesel serisini hala izlemediyseniz daha fazla geç kalmayın! Enerjisa Üretim Youtube kanalını ziyaret ederek, belgeselin yayınlanmış bölümleriyle birlikte Enerjisa Üretim’in imza attığı tüm yapımları hemen izlemeye başlayabilirsiniz.

Blog | Enerjisa Üretim
Önceki Yazı
Rüzgar Türbini Servis Teknisyeni Nasıl Olunur?
Blog | Enerjisa Üretim
Sonraki Yazı
Güneşin Gücü ile Gıda Üretiminde Devrim: Agrivoltaik Tarım